Наташа Митева – Учесник на RM Ankara Autumn 2015

1. Што претставува RМ Анкара на кратко, кои БЕСТ локални групи беа дел од него и колку луѓе имаше вкупно?
– RМ (Regional Meeting) е настан во БЕСТ кој се случува 2 пати во годината. Оваа есен беше во Анкара, а таму можеа да се најдат делегати од локалните БЕСТ групи, тренери, делегати од департманите во БЕСТ, еден претставник од интернационалниот борд на БЕСТ и регионалниот советник. Овие регионални состаноци најчесто траат од 4-5 дена и за време на истите делегатите можат да присуствуваат на најразлични soft skills сесии, на работни групи на кои можат да ја увидат работата на департманите, но и на припреми за претстојниот генерален состанок.
Во нашиот т.н. Егејски регион се локалните БЕСТ групи: Скопје, Ниш, Подгорица, Патра, Атина, Хања, Анкара, Истанбул и Измир. Па од сите претходно набројани групи по неколку делегати + тренерите + делегати од департмани, бевме околу 50тина студенти на овој настан.

2. Какви се” сесии имаше и која беше твоја омилена?

– Тоа беа всушност soft skills сесии, за време на кои преку многу интерактивен, интересен начин, неприметливо учиш на пример трикови за подобрување на твојот time management или како да го подобриш начинот на кој даваш feedback на луѓето кои работат со тебе (ова на пример многу ќе ми е од корист кога ќе се вработам после студиите). Споменав само две од многуте на кои присуствував, но како омилена би ја издвоила сесијата за ефективни состаноци. Сите сакаме да дојдеме на состанок и да дискутираме на одредената тема и брзо да завршиме со работата, но потоа сфаќаме дека сме заглавиле со саати затоа што не била ефективно водена дискусијата. На таа сесија сфатив дека е прелесно состанокот во организацијата да биде непродуктивен, воочив кои работи треба да се избегнуваат и научив како треба да се води еден ефективен состанок.

3. Покрај сесиите, дали имаше време да шетнеш и во Анкара?
– Мотото на овој настан е Work hard, party harder! За време на настанот бевме на сесии од 9 сабајле до 9 вечер (секако, со паузи за кафе, ручек и слично), а после вечерата имавме забави кои беа организирани само за нас. Поради тоа не бевме во можност во тие 5 дена да шетнеме во Анкара, нооо убавината во овие настани е тоа што никој не те спречува да дојдеш неколку дена порано или да си одиш неколку дена покасно, па тогаш да си се прошеташ по твој мерак. Јас бев таму 4 дена пред настанот, се изнашетав што се вика „за сите пари“! Се сретнав повторно со студенти од БЕСТ со кои сум се запознала на претходни настани, запознав една нова култура (која не е многу поразлична од нашата, но секако си има разлики), а и ми се исполни желбата да го посетам мавзолејот на Ататурк ( кое е ооогромна градба и ги магепса дури и тие кои не се љубители на историјата )! Апсолутно вреди да се посети Анкара, а уште подобро е доколку тие денови ти се изрежирани од членовите од БЕСТ! 🙂

10 Comments

  1. Pingback: sex dolls in action

  2. Pingback: replica montre

  3. Pingback: Study in Uganda

  4. Pingback: ดูบอลออนไลน์

  5. Pingback: vendas online para ganhar dinheiro

  6. Pingback: linh tiên song đằng tố

  7. Pingback: exchange online hosting

  8. Pingback: it danışmanlık hizmeti

  9. Pingback: Supercritical CO2 Extraction Machine

  10. Pingback: lenovo servis

Leave Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

18 + fifteen =