Симона Милошевиќ и Андреј Ќосевски – дел од тимот на beRICHER

1. Каков настан е beRICHER?

– Работилницата be [R]aise [I]ncomes by [C]ooperating [H]onestly with [E]xternal [R]esourses е интерен настан кој се одржува еднаш годишно, па така оваа година од 21ви до 29ти ноември се оддржа токму во Скопје. 20 студенти, членови на БЕСТ од цела Европа имаа шанса да присуствуваат на сесии одржани од интернационални тренери на БЕСТ и да научат многу нешта од областа на fundraising, корисни не само за нив туку и за организацијата на интернационално ниво. Овие тренинг сесии се направени се со цел студентите да ги подобрат своите комуникациски вештини, да научат како да се однесуваат за време на состаноци, да дознаат за најкорисните трикови при телефонирањето и предизвиците од соочување со претставници на компании, како и што се крие во невербалната комуникација.

2. Како беше организиран еден ден на ваков тип на настан и каков вид на сесии точно имаше?

– Дневно настанот започнуваше со појадок, кој после тоа веднаш почнуваа сесиите за подобрување на комуникациските вештини, преговарање, и сл. сите распределени во координација со планот за работа на тренерите. Во текот на тренингот имаше и изведба на симулации и вежби, за соочување со претставници на компании, како и за професионално однесување за време на состаноците. Покрај едукативниот дел, учесниците имаа можност да го видат нашиот град и да се запознаат со културните и историските обичаи и знаменитости на Македонија. Благодарение на спонзорите и на поддржувачите на настанот, партиципантите и тренерите вкусија дел од македонската кујна и гостопримливата атмосфера на различни локации од градот. И за крај студентите имаа шанса да ги презентираат нивните традиционални јадења и пијалоци, народни носии, песни и танци, на добро познатата Интернационална вечер.

3.Која беше твојата функција и како се снајде во неа?

-Симона: Како дел од ова издание на тренинг работилницата – beRICHER16, бев одговорна за PR и Social Media, односно одговорна за односи со јавноста и промовирање на настанот по социјалните мрежи. Севкупниот впечаток од самото организирање на едукативен настан од овој тип, ми овозможи мене како студент да го распознаам светот на ПР на едно друго ниво како и предизвиците кои доаѓаат со него. Работејќи во тим со прекрасни БЕСТ-овци, можеше да се осети тимскиот дух и чувство на сигурност дека имаш луѓе на коишто можеш да се потпреш за помош при организацијата на настанот, ми ја зголеми мотивацијата за работа и за превземање на поголеми предизвици во иднина.

-Андреј: Мојата функција како дел од кор-тимот за овој настан беше да се погрижам за дневните и ноќните активности на учесниците што вклучуваше дневни посети и разгледување на Скопје и посета на езерото Матка. Од друга страна за ноќните активности тие беа запознаени со ноќниот живот во нашиот главен град. Ова беше моја прва функција како дел од кор-тим во мојата скромна кариера во БЕСТ и не само што научив многу, туку и пријателствата и искуствата кои ги добив вредат многу. Учесниците беа задоволни и сигурен сум дека ќе ни дојдат дури и без некој посебен повод повторно. Како и сите други настани што ги организира нашата студентска организација и овој беше успешно реализиран па мотивирани продолжуваме и понатаму.

Повеќе фотографии може да погледнете тука.

17 Comments

 1. Pingback: tpe love dolls

 2. Pingback: Engineering

 3. Pingback: 안전놀이터

 4. Pingback: Devops container tools

 5. Pingback: Urban Nido Real Estate

 6. Pingback: wannareplica.com

 7. Pingback: W88casino

 8. Pingback: read this article

 9. Pingback: microsoft exchange online plan

 10. Pingback: it danışmanlık ücretleri

 11. Pingback: Server Teknik Destek

 12. Pingback: bilişim danışmanlık firmaları

 13. Pingback: HP Server Teknik Destek

 14. Pingback: hp sunucu servis

 15. Pingback: microsoft exchange mail

 16. Pingback: Firearms For Sale

 17. Pingback: BUY XANAX 2MG

Leave Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

7 − 1 =