Започна и четиринаесеттиот Летен Академски Курс!

БЕСТ Скопје, во соработка со факултетот за Електротехника и информациски технологии– Скопје, по 15­ти пат организира Меѓународен Летен Академски курс. Оваа година во фокусот на предавањата се “3G, 4G и 5G Технологии“. Доаѓаат 25 учесници од цела Европа, кои ќе слушаат предавања од искусни професори од Факултетот за Електротехника и Информациски Технологии (ФЕИТ) – Скопје и предавачи од врвни компании кои имаат поврзаност со темата, меѓу кои ce компаниите Македонски Телеком и Неотел. Меѓународниот Летен Академски курс ќе се одржи од 3­ти до 13­ти јули, а на крајот од настанот сите учесници ќе полагаат завршен испит кој доколку го положат ќе добијат сертификат со признаени кредити според ЕКТС.

springCourses16

Започнува аплицирањето за пролетните академски курсеви 2016

Од 1ви па сè до 29ти ноември трае аплицирањето за пролетните БЕСТ академски курсеви низ Европа!

На располагање ви се 17 курсеви во 10 земји во Европа, меѓу кои и: Шпанија, Франција, Русија, Италија и Холандија.

Teaser 05

Апликациите за зимските курсеви за 2016 се во тек

Од 13ти септември започна аплицирањето за зимските БЕСТ курсеви. Искористете уште една совршена прилика да бидете дел од БЕСТ курс, да се дружите со студенти од цела Европа, да научите нешто ново и да патувате.

Аплицирајте до 11ти октомври на некој од 6те курсеви, меѓу кои дури три се во Франција од кои два во Париз и еден во Бордо, и по еден во Грац – Австрија, Екатеринбург – Русија и Кошице – Словачка.

leten akademski kurs 1 2015

Ева Петреска – Главен организатор на ЛАК 2015

1. На кратко објасни ни што е ЛАК и што значи да се биде главен организатор. Поточно, кои беа твоите должности, со кого работеше и слично.
– ЛАК е кратенка за Летен Академски Курс, и тоа според мене е еден од најубавите настани на нашата студентска организација. Ова беше 13тото издание и се оддржа од 30 јуни до 10 јули, од кои 7 дена во Скопје и 3 во Охрид. На настанот присуствуваа околу 25 партиципанти и околу 30 гости од цела Европа. Темата на курсот беше Хидроенергија и за истиот имавме соработка со Машински Факултет. Но, по предавањата кои се преку ден, ние се обидовме во најголема мера да им ја претставиме културата на Македонија, со прошетки, посети на локали, на Матка, Водно и слично и разни тематски забави и игри кои беа наменети да се запознаеме сите и тие да си заминат со прекрасни спомени од настанот.
Како главен организатор главата должност е да се организира се ова во најдобар ред и со најмногу насмевки на лицата на сите присутни. Што секако е невозможно од еден човек, па затоа ние многу поддржуваме тимска работа. Јас имав еден прекрасен тим составен од 11 луѓе, секој задолжен со различен аспект од организацијата (маркетинг, односи со компании, логистика, одговорни за партиципанти, итн. Cекако имаме различни работни групи каде секој од членовите на БЕСТ помага, па знам дека без сите овие луѓе немаше да биде настанот тоа што беше!

Summer course 2015

13ти Меѓународен Академски Курс во Скопје

Ова лето БЕСТ Скопје го организираше 13тиот Меѓународен Академски Курс на кој учествуваа 30 учесници од цела Европа, меѓу кои и македонски студенти.   Овој настан, кој покрај забава, имаше и образовен карактер, студенти од 19 различни Европски универзитети слушаа предавања на темата „Хидроенергија и одржлив развој на водата“ од професори кои предаваат на Машинскиот

fall

Започна аплицирањето за Есенските курсеви во 2015

Како што наближува летото, започнуваат апликациите за есенските курсеви во 2015. Бирајте каде сакате да патувате на есен помеѓу 16те настани меѓу кои 10 курсеви по технологија, 5 курсеви по кариерни вештини и 1 лежерен настан. Рокот на аплицирање е 17ти мај, па затоа започнете да го пишувате вашето мотивациско писмо за дестинацијата која сакате

sac-2014

Летен Академски Курс 2014

Скопје, јули 2014, место каде 30 учесници од цела Европа ќе учествуваат на највозбудливиот настан во годината – Летниот Академски Курс.

Оваа година БЕСТ Скопје го организира 11от Летен Курс. На овај настан, кој покрај забава, ќе има и образовен карактер, студенти од 17 различни Европски универзитети ќе посетуваат предавања на темата Одржлива Архитектура од локални професори кои предаваат на Градежниот Факултет, ќе јадат македонска храна, ќе ги шетаат македонските улици и ќе имаат шанса одблиску да се запознаат со нашата култура и традиција.

БЕСТ Скопје организира културна размена со студенти од цела Европа

На тридневниот настан, учесници ќе бидат околу 150 студенти од техничките факултети, од над 30 земји од Европа. Студентите ќе престојуваат во хотелот „Бетон“, со кого, како и за минатогодишната културна размена, така и оваа година организацијата оствари одлична соработка.