Ева Петреска – Главен организатор на ЛАК 2015

1. На кратко објасни ни што е ЛАК и што значи да се биде главен организатор. Поточно, кои беа твоите должности, со кого работеше и слично.
– ЛАК е кратенка за Летен Академски Курс, и тоа според мене е еден од најубавите настани на нашата студентска организација. Ова беше 13тото издание и се оддржа од 30 јуни до 10 јули, од кои 7 дена во Скопје и 3 во Охрид. На настанот присуствуваа околу 25 партиципанти и околу 30 гости од цела Европа. Темата на курсот беше Хидроенергија и за истиот имавме соработка со Машински Факултет. Но, по предавањата кои се преку ден, ние се обидовме во најголема мера да им ја претставиме културата на Македонија, со прошетки, посети на локали, на Матка, Водно и слично и разни тематски забави и игри кои беа наменети да се запознаеме сите и тие да си заминат со прекрасни спомени од настанот.
Како главен организатор главата должност е да се организира се ова во најдобар ред и со најмногу насмевки на лицата на сите присутни. Што секако е невозможно од еден човек, па затоа ние многу поддржуваме тимска работа. Јас имав еден прекрасен тим составен од 11 луѓе, секој задолжен со различен аспект од организацијата (маркетинг, односи со компании, логистика, одговорни за партиципанти, итн. Cекако имаме различни работни групи каде секој од членовите на БЕСТ помага, па знам дека без сите овие луѓе немаше да биде настанот тоа што беше!

2. Која беше твојата главна мотивација за пријавување на ваква функција и што ново научи по завршување на настанот?
– Главната мотивација ми беа луѓето. Знаев дека ќе имам шанса да работам и да запознаам толку многу прекрасни луѓе, со некои од кои и денес комуницирам. И знам дека можам да посетам толку многу места низ Европа каде ќе видам познато лице и ќе имам домаќин, личен туристички водич и пријател се во едно. A доколу би почнала да набројувам што научив, никој нема да сака да го дочита ова до крај, па би рекла веројатно најбитните работи беа time management и делегирање.

3. Како отприлика беше организиран еден ден на курсот? Колку организатори од Скопје беа активно вклучени а колку партиципанти имаше ?
-Епа, секој ден има по еден член кој е одговорен за тој ден и околу 30ина до 40 бестовци вклучено во различен дел од денот, според логистичкиот распоред. Но, вака се тоа можеби звучи малку формално, верувајте е еден презабавен процес. Пример за тоа е кога во една ситуација требаше да се чисти, решија некои од членовите да пуштат музика и да огранизираат мини забава со танцување и многу смеење.

4. Кој ти беше омилен ден / активност?
-Хмм, мислам дека ова прашање ми требаше исто време да го размислам како сите предходни, но би рекла еден од деновите во Охрид. Дента ја поминавме со огранизирање на прошетка низ градот, со организација на водени игри и просто со одмарање на плажа што мислам дека беше и моментот кога сите од нас најмногу се запознавме и моментот кога стварно се почувствувавме како членови на еден микрокосмос, на една вистинска група и беше еден од тие денови кои сакаш да трае барем уште малце подолго.

Повеќе фотки можете да погледнете тука.