Job Fair – Седумнаесетгодишна традиција што постојано се развива

Сѐ започна со јасни идеи остварување на директен контакт помеѓу студентите и работодавците и давање на кариерна поддршка на студентите, а овие идеи до ден денес се движечката сила зад добропознатиот Саем за вработување и кариера – Job Fair. Благодарение на овој порив, ние секоја година успеваме да го оствариме саемот и да им го дадеме на студентите токму она што им треба.

Патот до посакуваната работа или пракса – три различни, но успешни искуства

Еден од главните предизвици на денешните студентите е наоѓањето на потребната пракса или работа. Потребата за практично знаење станува сѐ поголема и побарана од страна на компании, но голем број студенти иако ја имаат желбата, ја немаат храбоста за да го земат тој следен чекор.

5 причини зошто твоето CV треба да биде дел од датабазата на Job Fair

Еден од најголемите предизвици за секој студент претставува заменувањето на академските предавања со атмосферата на корпоративниот свет. Земајќи ги предвид сите околности во кои денес студентите растат и се развиваат, БЕСТ – Скопје неуморно работи кон обезбедување на вистинските можности за кариерен и професионален развој. 

Токму затоа во склоп на Job Fair – Саемот за вработување и кариера, БЕСТ – Скопје создаде платформа за дирекно поврзување на студентите со работодавците. 

Како вам ви помогна Job Fair? – три успешни приказни при потрагата по пракса

Кога доаѓа до нови концепти и најразлични иновации, сите се многу скептични во однос на нивната валидност и дали истите се навистина вредни. Меѓутоа најхрабрите одлучуваат да им дадат шанса на новите интересни работи. Токму ваквите луѓе се еден од главните темели за постоењето на „Job Fair – Саемот за вработување и кариера”. Приказната на Job Fair оваа година продолжува по 17-ти пат и секоја година се збогатува за неколку успешни приказни и уште неколку храбри поединци кои не се плашат да зачекорат на патот кон своите цели и амбиции.

Токму Славе Темков, Давор Димовски и Никола Јовановски се едни од храбрите луѓе кои се дел од успешните приказни на Job Fair. Во продолжение ќе можете да ги дознаете нивните индивидуални искуства и како Job Fair како саем им помогнал при добивањето на посакуваната пракса.

3 корисни практики при изработка на CV

Возбудата за наоѓање на првото работно место или пракса е многу често проследена со желбата да се започне кариера, но и со стравот за тоа дали ги поседувате вистинските вештини. Овој краток водич содржи три лесни чекори кои ќе ве одведат до совршеното резиме – она кое ги потенцира сите ваши добри страни и доблести како иден (или сегашен) кандидат за која било работна позиција! Без разлика дали со вашето CV аплицирате за првата пракса или го оставате на vjobfair.org.mk, градењето на истото е вештина која треба да ја поседувате.

Актуелни теми од инженерството

Кои се најактуелните теми од областа на инженерството?

Во ера со неверојатно брз пораст во полето на технологијата, сѐ почесто слушаме за различни теми од областа на механиката, електрониката, информациските технологии и инженерството во глобала. Кои се некои од најактуелните теми во областа на инженерството во почетокот на оваа година?  

Следуваат некои од највпечатливите теми кои дефинитивно ќе го привлечат вниманието на сите заинтересирани и амбициозни личности, кои секогаш се во тек со најновите трендови од областа на инженерството.

Кои компании можете да ги најдете на саемот за вработување и кариера #JobFair2020?

Техничките вештини кои еден студент може да ги добие преку факултетската настава, најдобро можат да се усовршат и надоградат со практично искуство или работа. За таа цел, БЕСТ Скопје го организира Саемот за вработување и кариера – Job Fair 2020, кој ќе се одвива од 2 до 13 ноември 2020 година.

Запознајте ги новите полноправни членови на БЕСТ Скопје!

Една од најважните работи кон кои една организација треба да се стреми е да биде на вистинскиот пат кон нејзиниот понатамошен раст и развиток. Во БЕСТ Скопје, токму полноправните членови се движечка сила на самата организација – подготвени, мотивирани, и желни за нови и подобри промени. 

На 10ти октомври во дворот на СУГС Никола Карев се одржа уште едно Генерално собрание на БЕСТ Скопје, каде нашата организација се збогати со 5 нови ентузијастични и мотивирани полноправни членови. 

General Assembly 2020 – Едно ново и поинакво доживување

За една организација да се надградува во своето постоење низ годините, важен дел е константно да се донесуваат вистинските одлуки кои се од клучно значење; така, БЕСТ секогаш ќе напредува и се развива, и нуди понатамошен развитокот на студентите.

Еден од најважните настани во БЕСТ како интернационална организација е Генералното Собрание (GA) – настан на кој се гласаат предлози поврзани со иднината на организацијата и се даваат мислења за актуелни теми. Дополнително, на овој настан се одбира наредниот интернационален борд, кој цела година ќе биде одговорен за раководењето на различни аспекти од организацијата. 

Погледни во светот на жените во инженерството!

Секој напредок и развиток на образовниот систем е чекор понапред за нас како општество. Земајќи го ова предвид, БЕСТ како организација преку своите настани и сервиси се залага за развој на студентите и на образованието во секое можно поле. Еден од главните настани кои овозможуваат на секоја локална БЕСТ група да придонесе кон таа цел се Локалните настани за образование (Local Events on Education).