Се што треба да знаете за крупните промени изнесени од малите пеперутки

Што имате ти, една пеперутка и одржливоста заедничко? На прв поглед апсолутно ништо, нели? Би дефинирале одржливост како се она кое го поврзуваме со еколошките, економските и општествените мерки кон глобалното управување и одговорното раководење со ресурсите. Разумно гледано пеперутките немаат некоја биолошка поврзаност ни со Вам како луѓе, ни со одржливоста како поим, она

Зошто да се учествува на EBEC?

EBEC (European BEST Engineering Competition) е инженерски натпревар за студенти организиран од европската студентска организација – БЕСТ. 
Овој натпревар е одлично искуство за идни инженери бидејќи ќе им се пружи шанса на сите натпреварувачи да се надоградат себеси и ќе ги предизвика да најдат теоретско или практично решение за одреден проблем.

EBEC image

Извонредни иновации за 2021 година

Човекот низ историјата има создавано чудотворни иновации, кои го обликуваат светот и менуваат животот на безброј луѓе. Од создавање на тркалото до самоуправувачки автомобили со помош на вештачка интелигенција, амбициозните и креативни инженери низ светот наоѓаат начин да покажат дека сè уште има простор за нови воодушевувачки иновации коишто ќе го подобрат секојдневието.

Запознај ја Европа преку БЕСТ Скопје!

Си размислувал ли некогаш кое е значењето на еден студент, што ти нуди овој период од животот и која е најдобрата прилика којашто можеш да ја искористиш додека ја поседуваш истата? Нешто што те возбудува секојпат кога ќе го слушнеш, ти ја полни енергијата и ја буди твојата имагинација додека трае и од коешто секогаш си носталгичен кога ќе заврши?

Си размислувал ли за студентите во светот, нивната култура, вештини и идеи? За патување, дружење и уживање? Да, токму тоа, уживање во кое се надоградуваш себеси, и надоградување во кое уживаш. Знаењето кое тие можат да ти го пренесат и уште повеќе, тоа кое ти можеш да им го пренесеш ним? 

Знаеш ли дека токму БЕСТ ти ја нуди оваа единствена шанса да се спознаеш себеси и твојата вистинска моќ како студент? Токму затоа, со тебе споделуваме три фантастични и реални приказни за екстравагантните прилики коишто ќе ги искусиш во него. 

Маја, Владимир и Сара, нашите БЕСТовци, кои бројат повеќе од две години членување во организацијата, раскажуваат за нивното највпечатливо патување и те повикуваат да станеш дел од оваа по малку луда и малку повеќе авантуристичка шанса да го свртиш светот и да ги стекнеш највпечатливите и неповторливите искуства.

5 Бенефити кои можете да ги стекнете како студент преку Job Fair

Дали се чувствувате спремни да го направите следниот чекор во својата кариера? Можеби сакате да ја најдете компанијата и позицијата каде што ќе можете најдобро да ги искористите своите вештини, но не знаете од каде да почнете?

Job Fair – Седумнаесетгодишна традиција што постојано се развива

Сѐ започна со јасни идеи остварување на директен контакт помеѓу студентите и работодавците и давање на кариерна поддршка на студентите, а овие идеи до ден денес се движечката сила зад добропознатиот Саем за вработување и кариера – Job Fair. Благодарение на овој порив, ние секоја година успеваме да го оствариме саемот и да им го дадеме на студентите токму она што им треба.

Патот до посакуваната работа или пракса – три различни, но успешни искуства

Еден од главните предизвици на денешните студентите е наоѓањето на потребната пракса или работа. Потребата за практично знаење станува сѐ поголема и побарана од страна на компании, но голем број студенти иако ја имаат желбата, ја немаат храбоста за да го земат тој следен чекор.

5 причини зошто твоето CV треба да биде дел од датабазата на Job Fair

Еден од најголемите предизвици за секој студент претставува заменувањето на академските предавања со атмосферата на корпоративниот свет. Земајќи ги предвид сите околности во кои денес студентите растат и се развиваат, БЕСТ – Скопје неуморно работи кон обезбедување на вистинските можности за кариерен и професионален развој. 

Токму затоа во склоп на Job Fair – Саемот за вработување и кариера, БЕСТ – Скопје создаде платформа за дирекно поврзување на студентите со работодавците. 

Како вам ви помогна Job Fair? – три успешни приказни при потрагата по пракса

Кога доаѓа до нови концепти и најразлични иновации, сите се многу скептични во однос на нивната валидност и дали истите се навистина вредни. Меѓутоа најхрабрите одлучуваат да им дадат шанса на новите интересни работи. Токму ваквите луѓе се еден од главните темели за постоењето на „Job Fair – Саемот за вработување и кариера”. Приказната на Job Fair оваа година продолжува по 17-ти пат и секоја година се збогатува за неколку успешни приказни и уште неколку храбри поединци кои не се плашат да зачекорат на патот кон своите цели и амбиции.

Токму Славе Темков, Давор Димовски и Никола Јовановски се едни од храбрите луѓе кои се дел од успешните приказни на Job Fair. Во продолжение ќе можете да ги дознаете нивните индивидуални искуства и како Job Fair како саем им помогнал при добивањето на посакуваната пракса.

3 корисни практики при изработка на CV

Возбудата за наоѓање на првото работно место или пракса е многу често проследена со желбата да се започне кариера, но и со стравот за тоа дали ги поседувате вистинските вештини. Овој краток водич содржи три лесни чекори кои ќе ве одведат до совршеното резиме – она кое ги потенцира сите ваши добри страни и доблести како иден (или сегашен) кандидат за која било работна позиција! Без разлика дали со вашето CV аплицирате за првата пракса или го оставате на vjobfair.org.mk, градењето на истото е вештина која треба да ја поседувате.