regionalen sostanok ankara

Наташа Митева – Учесник на RM Ankara Autumn 2015

1. Што претставува RМ Анкара на кратко, кои БЕСТ локални групи беа дел од него и колку луѓе имаше вкупно?
– RМ (Regional Meeting) е настан во БЕСТ кој се случува 2 пати во годината. Оваа есен беше во Анкара, а таму можеа да се најдат делегати од локалните БЕСТ групи, тренери, делегати од департманите во БЕСТ, еден претставник од интернационалниот борд на БЕСТ и регионалниот советник. Овие регионални состаноци најчесто траат од 4-5 дена и за време на истите делегатите можат да присуствуваат на најразлични soft skills сесии, на работни групи на кои можат да ја увидат работата на департманите, но и на припреми за претстојниот генерален состанок.
Во нашиот т.н. Егејски регион се локалните БЕСТ групи: Скопје, Ниш, Подгорица, Патра, Атина, Хања, Анкара, Истанбул и Измир. Па од сите претходно набројани групи по неколку делегати + тренерите + делегати од департмани, бевме околу 50тина студенти на овој настан.

cover regrutacija

Состанок за нови членови за зимски семестар 2015/2016

Дали сакаш да запознаеш премногу нови луѓе? Дали сакаш твојот најдобар другар да е од Барселона? Дали сакаш да шеташ 2 недели во Италија за 100 евра? Дали сакаш забавни, едукативни настани со многу многу странци од цела Европа? Дали сакаш да пробуваш еден тон храна и пијалоци од цела Европа, барем 2-3 пати годишно?

Никола Јовановски – Учесник на RM Delft Autumn 2015

1. Кажи ни што претставува RМ Delft на кратко. Кои BEST локални групи беа дел од него и колку луѓе имаше вкупно?
-Regional Meeting Delft 2015 е интернационален настан кој се случуваше оваа есен (14.10 – 18.10) во холандскиот град Делфт, при што членовите се запознаваат подобро со функционирањето на BEST преку учествување на тренинг сесии за меки вештини.
Можат да учествуваат поискусни но и понови членови на BEST. Присуствуваат и тренери и кординатори од интернационалните тимови,регионалниот советник и претставник од интернационалниот борд. Но тука се и членовите од партнерската студенска организација BONDING, како и партиципанти кои се надвор од регионот, како на пример што бев јас. 🙂
Конкретно присуствуваа 9 локални BEST групи: Делфт, Брисел, Брисел УЛБ, Парис Супелек, Лиже, Торино, Рим, Нанси и Ерланген. Па така си запознав мноогу нови пријателчиња од овој северо-западен регион.

ohrid jam 2015

Димитар Таневски и Бинаса Дрндар – Главни организатори на OHrid JAM 2015

1. Што претставува настанот OHridJAM?
-OHrid JAM е еден вид на културна размена на интернационално ниво, помеѓу членовите на БЕСТ. Настанот се одржа од 2ри до 5ти Октомври, во хотелот Бетон покрај Охридското езеро. Најголема причина за организирање на оваа размена ни беше можноста за повторно да се видиме со другарите од другите земји, да им ги покажеме македонските знаменитости и обичаи, и секако остварувањето на нови пријателства.

OHrid JAM 2015

10 годишнината од најголемиот настан во БЕСТ одбележана со OHrid JAM 2015

Како 10 годишнина од најголемиот настан во БЕСТ – Jamboree 2005, организиран токму од БЕСТ Скопје, овој пат OHrid JAM 2015 собра 150 странски студенти од најразлични технички универзитети од Европа на културна размена во Охрид.

leten sostanok finteam 1 2015

Стефан Серафимоски – Летен состанок на finTeam

1. Твоето лето помина на малку поразличен начин. Раскажи ни нешто околу тоa

– Токму така, моето лето помина малку поработно од вообичаено лето на какво сме навикнати, но сепак успеав да се забавувам и да запознаам нови места и нови култури. Наместо на одмор или летен курс бев на летен состанок на комитетот за корпоративни односи на интернационално ниво (SM finTeam) кој се случуваше од 16 до 25 август во Варшава.

ebec final 1 2015

Сара Коцевска – фотограф на EBEC Final 2015

1. Кажи ни нешто на кратко за EBEC, каков настан претставува и кој се може да учествува.
-EBEC е инженерски натпревар наменет за студентите кои имаат можност да ги покажат своите вештини, својата креативност и досетливост. Овој натпревар е одлична забава, кретивност и шанса да се истакне натпреварувачкиот дух. Победниците на локалното ниво одат понатаму на регионално ниво, од кадешто имаат шанса да одат на крајното европско ниво. Како натпреварувачи може да учествуваат само членови кои не се во Локалната BEST група, додека како организатори пак само членовите.

Teaser 05

Апликациите за зимските курсеви за 2016 се во тек

Од 13ти септември започна аплицирањето за зимските БЕСТ курсеви. Искористете уште една совршена прилика да бидете дел од БЕСТ курс, да се дружите со студенти од цела Европа, да научите нешто ново и да патувате.

Аплицирајте до 11ти октомври на некој од 6те курсеви, меѓу кои дури три се во Франција од кои два во Париз и еден во Бордо, и по еден во Грац – Австрија, Екатеринбург – Русија и Кошице – Словачка.

Мотивациски Викенд – Охрид јуни 2015

Мотивациски Викенд – Охрид јуни 2015

Претпоследниот викенд од јуни обично ни е резервиран за мотивациски викенд за да ги наполниме батериите и со полна енергија да ги дочекаме учесниците за престојниот летен академски курс. Овој пат со тренинзите за BEST Identity, Public Speaking, Leadership и Feedback членовите подобро се запознаа со БЕСТ како организација и научија нешто повеќе, надвор од факултетските клупи.

leten akademski kurs 1 2015

Ева Петреска – Главен организатор на ЛАК 2015

1. На кратко објасни ни што е ЛАК и што значи да се биде главен организатор. Поточно, кои беа твоите должности, со кого работеше и слично.
– ЛАК е кратенка за Летен Академски Курс, и тоа според мене е еден од најубавите настани на нашата студентска организација. Ова беше 13тото издание и се оддржа од 30 јуни до 10 јули, од кои 7 дена во Скопје и 3 во Охрид. На настанот присуствуваа околу 25 партиципанти и околу 30 гости од цела Европа. Темата на курсот беше Хидроенергија и за истиот имавме соработка со Машински Факултет. Но, по предавањата кои се преку ден, ние се обидовме во најголема мера да им ја претставиме културата на Македонија, со прошетки, посети на локали, на Матка, Водно и слично и разни тематски забави и игри кои беа наменети да се запознаеме сите и тие да си заминат со прекрасни спомени од настанот.
Како главен организатор главата должност е да се организира се ова во најдобар ред и со најмногу насмевки на лицата на сите присутни. Што секако е невозможно од еден човек, па затоа ние многу поддржуваме тимска работа. Јас имав еден прекрасен тим составен од 11 луѓе, секој задолжен со различен аспект од организацијата (маркетинг, односи со компании, логистика, одговорни за партиципанти, итн. Cекако имаме различни работни групи каде секој од членовите на БЕСТ помага, па знам дека без сите овие луѓе немаше да биде настанот тоа што беше!